Mod, svett & tårar - Dahlboms mat & kök - Segers Fabriker

Mod, svett & tårar - Dahlboms mat & kök

Äntligen skulle det ske. På bordet låg kontraktet påskrivet och klart. Det var nyårsafton och makarna Pia och Jonas Dahlbom hade precis säkrat den perfekta lokalen för att skapa sin drömrestaurang. Allt som återstod var att skåla in det nya året. Som de längtade efter 2020.

Linköping är mindre än Stockholm men ändå ingen liten stad. Här på Nygatan 29 hade Pia och Jonas Dahlbom hittat drömlokalen för att öppna sin egen restaurang. Planen var att behålla sina jobb och uppdrag i Stockholm under cirka ett år till, samtidigt som de skulle planera, fixa och till slut öppna parets egen restaurang i februari 2021.

– Pandemin kom, våra jobb i Stockholm försvann och Jonas medverkan i Bocuse d’Or pausades på obestämd framtid. Allt vi hade kvar var en urblåst lokal i Linköping, berättar Pia Dahlbom.

Projektet hade börjat ticka pengar och utan inkomster fick Dahlboms bli Linköpingsbor tidigare än planerat.

– Vi sa till oss själva att vi måste bli färdiga för att öppna direkt efter sommaren. Förhoppningen var väl att pandemin skulle blåst över vid det laget, vilket den också gjorde. Problemet var att den också kom tillbaka.

Ungefär ett halvår tidigare än planerat, den 25 september 2020, öppnade så Dahlboms mat. Trycket var enormt, men bara efter någon månad med-
delades de första restriktionerna. Utelivet stängdes ned.

– Glädjen varade i fyra veckor innan andra vågen slog till, men det var också fyra underbara veckor. Vi var igång, Linköping hade tagit emot oss med öppen famn och bokningarna hade strömmat in. Vi förstod att det vi ville göra var helt rätt. Dahlboms mat var långt ifrån den enda restaurangen som hade tufft under pandemin. Men Regeringens stödpaket gav extra salt i såret eftersom stöden baserades på omsättning från föregående år. Några sådana siffror existerade inte för nyöppnade Dahlboms mat. Stöden uteblev.

– Att driva restaurang som gift par
har sina utmaningar, särskilt under en pandemi. Men vi har alltid velat göra allting tillsammans och vi hade inte kunnat ta oss igenom det här på egen hand. Det har varit vi och vår grymma personal som rott det här i land.

Idag har snart två år gått sedan restriktionerna släppte. Dahlboms mat är
nu en av Linköpings populäraste restauranger och paret har nyligen öppnat Bar Kusinen, vägg i vägg med drinkar och asiatisk street food.

– Nu är vi igenom pandemin och kan på allvar bygga upp vad vi vill vara. Det viktiga just nu är att skapa en arbetsplats där man kan ha ett vuxenliv med karriär, samtidigt som man jobbar på restaurang.


– Omständigheter som kvällsarbete är svårt för oss att råda över, men vi vill bli bäst på allt annat vi kan påverka, som till exempel utvecklingsmöjligheter för de som vill växa, stresshantering, sammanhängande ledighet med närstående och att skapa en kultur där människor trivs på jobbet. Vi vill locka talanger och utveckla personalen som vilket professionellt företag som helst, säger Pia Dahlbom.